Olof Lagerkvist - Lite info om mig

Den här sidan är skriven i några omgångar sedan 1996, senaste tillägg 2004-01-17.
Därav är den lite rörig och ser knappt ut att vara skriven av samma person, men det är den.

Man kan ju börja fundera på det här med juridik...:
"Programvaran måste användas med datorn..."
Ur Microsofts licensavtal     ;)

En bild på mig
Bild från min förra skola och arbetsplats, Sven Eriksonsgymnasiet i Borås.
Dataansvarig Morgan Gunnarsson testar ekonomiinstitutionens nyinköpta digitalkamera på mig...


Den här sidan innheåller lite information om vem jag är egentligen, vad jag sysslar med och har sysslat med. Om det verkar rörigt så är det inte så konstigt. Mitt liv är rörigt. Dessutom skulle du säkert få ett helt annat intryck av hur jag är om (när?) du träffar mig i verkligheten.

Vi tar det från början.
Jag skulle kanske kunna börja den här beskrivningen av mej själv så här. "Jag föddes den 17 maj 1978 i Borås. Jag har hört att det tråkiga vintriga vädret övergick i varm vår med gröna träd samma dag som jag föddes."
Men det känns lite väl positivt att börja så, så kul är det inte alltid...

Det jag har blivit mest känd för är mina åsikter om saker. Ideologierna har varierat, men jag har aldrig riktigt tyckt som alla andra. Eftersom jag växte upp i Brämhult, en stadsdel i Borås. De flesta var moderater, men jag delade inte riktigt dom åsikterna även om jag på den tiden inte kände till så mycket annat. Jag blev ganska moderat ett tag innan jag började högstadiet på Bodaskolan. Bodaskolan är en skola där man har blandat folk från värsta moderatstadsdelen med folk från en del andra stadsdelar (Hässleholmen, Hulta m fl).

På våren när jag gick i 6:an dök det upp en dator hemma. Datorn var en Victor 286 bärbar (släpbar?!) med en LCD-skärm med instressanta mörkröda och ljusröda färger. På den lärde jag mej lite DOS och GW/BASIC och annat kul. Windows hade jag lärt mej tidigare på andras datorer, men jag försökte ändå använda DOS för att lära mej lite mera. Jag började alltså så smått utvecklas till en programmerare. Visst orsakade jag en del raderingar av hårddisken eller annat okul men det var sånt man fick ta om man ville lära sej något, insåg jag.

På Bodaskolan insåg jag att man inte behövde vara så konstig bara för att man inte var moderat, trots allt. Jag blev istället kommunist, något som jag absolut tar avstånd från nuförtiden. På Bodaskolan fanns en mycket speciell stämning, som gjorde att man tillslut hade förlorat all sin personlighet. En ganska hård attityd rent allmänt. När jag gick ut från grundskolan hade jag starka extrema åsikter om allt möjligt, men jag visste inget om andra som tyckte som jag.

Vid det här laget hade jag skrivit några ganska okej program som faktiskt gick att använda till något. Det var t ex en filhanterare för DOS (och senare en för Windows) och ett glosträningsprogram som jag än idag inte har sett så många konkurrenter till.

När jag gick i åttan på Bodaskolan 1993 gjorde jag min Prao på Dataservice, en dataavdelning på Borås Lasarett. Det var intressant, jag lärde mej till exempel en del om nätverk.

Jag började på Sven Eriksonsgymnasiet (även kallat Teknis) på Naturvetenskapliga programmet. Där började jag snabbt agitera för mina poltiska åsikter, och leta efter personer som också tyckte det var kul med datorer. Jag deltog i en skolstrejk som anordnades av det hemska, fascistiska Arbetarförbundet Offensiv genom Elevkampanjen. Dom hemska offensivarna försökte värva mej till sin mystiska sekt, men jag träffade istället några anarkister och syndikalister, som jag snabbt insåg att jag hade mycket gemensamt med. Jag var alltså anarkist!

Vi samlade några likatänkande, bildade våren 1995 organisationen Viskaforskollektivet, och startade en ockupation av några f d arbetarbostäder i Viskafors, 2 mil utanför Borås. Efter en konstig kamp mot konstiga kommunbyråkrater fick vi behålla två av de fem husen, och där bor nu drygt 15 glada människor. Så är det! Det fungerar att protestera!!

Med ett schysst järnrör slår man hela världen med häpnad!
Hösten efteråt bildade vi Borås Ungsyndikalister, som nu är anslutna till Syndikalistiska Ungdomsförbundet.

Hösten 1996 var det en stor UNG IT-mässa här i Borås. Den var väl i och för sej inte så rolig i sej, det var ganska trångt och så där, men det var kul att stå vid P3:s monter och lyssna på Rally-sketcher. Detta och mycket mer fick mej att mer och mer börja fundera på Internet. Till slut gjorde jag slag i saken och beställde Telia Internet Bas-abonnemang, men jag avbeställde eftersom jag inte fick prylarna efter fyra veckor. Jag beställde istället Algonet-abonnemang, det hade jag ända tills jag började på Högskolan.

Nu har jag också hittat folk på Internet som har ungefär samma politiska åsikter som jag, genom att läsa t ex den anarkistiska tidningen Yelah, och andra anarkistiska tidningar.

Sommaren 1996 sommarjobbade jag på Liareds Trävaror, ett sågverk i en liten by som heter Liared, 1,5 mil utanför Ulricehamn. Det är visserligen kul att ha provat på ett sådant jobb, men det är nog inte mitt favoritjobb precis...

Den 6 juni 1997 gick jag ut gymnasiet. Eftersom jag är otursförföljd blev jag tvungen att operera nageltrång tidigare samma vecka. Operationssåret blev infekterat av några bakterier som inte tog hänsyn till att jag tog studenten samma dag. Kul. Jag hoppade omkring på kryckor och festen på kvällen kunde ha varit roligare... Nåja, jag hade i alla fall inte 40ºC feber så jag hade väl tur. :-9

Sommaren 1997 arbetade jag som datatekniker på UtbildningskontoretBorås Kommun, vilket innebar att jag drog nätverkskablar, byggde datasalar, fixade datorproblem m m på gymnasieskolorna.

Hösten 1997 började jag på dataingenjörsutbildningen på Ingenjörshögskolan i Borås. Under jullovet 1997 hjälpte jag till lite på mitt gamla jobb på kommunen.

Till sommaren 1998 kände jag att högskoleutbildningen visserligen var bra, men den var jobbig. Jag ville hellre börja jobba igen, åtminstone under sommaren. Eftersom jag har den bestämda uppfattningen att man ska söka sommarjobb tidigt på våren (på företag med lång framförhållning) eller en vecka före semestern (på företag med panikplanering) så blev det så att jag inte sökte några jobb förrän terminen var slut. Jag lånade mammas gamla rostiga Nissan Micra och åkte ut till minst ett 40-tal företag och presenterade mig som en som gärna sysslar med allt mellan trä, plåt, programmering, nätverk eller vad som nu behövdes... Vilka mystiska blickar jag fick...

Men till slut hamnade jag på dåvarande Borås Ventilation (numera sålt till Bravida Väst). Eftersom varken chefen för produktionen eller chefen för entreprenadverksamheten var inne för tillfället fick jag träffa företagets VD direkt. Han såg lite skeptisk ut också, men jag kom dit i en situation där han hade haft många problem med IT-konsulter och IT-leverantörer och kände att han ville prova några nya grepp. Efter några dagar ringde han och berättade att jag kunde få göra ett program som presenterar försäljningsstatistik per region m m i snygga diagram, något som han inte fått leverantörer eller konsulter till affärssystemet att lyckas med. Ok, sa jag, jag ska se vad jag kan hitta på. Affärssystemet kördes på en gammal Unix-burk, men det gick att exportera säljstatistik till en textfil hyfsat enkelt. Sedan läste jag på lite om FTP-protokoll, Access-databaser, COM-objekt och så ordnade jag en liten FTP-överföring från Unix-maskinen, några SQL-frågor i Access och exporterade via COM till Excel där informationen presenterades i diagram. Chefen blev riktigt nöjd och kom med minst ett 10-tal andra liknande programidéer som var till stor nytta för både produktion och försäljning. Många av dessa program är i daglig drift än idag.

Hösten 1998 råkade jag ut för en svår beslutsångest, skulle jag jobba kvar och skriva prorgam som jag kanske helst ville, eller fortsätta på Högskolan? Jag frågade mina föräldrar som tyckte att jag definitivt skulle fortsätta med utbildningen men att jag om jag kände att jag han med kunde starta ett litet företag där jag kunde programmera. Jag bestämde mig inte för något alls, utan fortsatte i två år med både och. Alltså både heltidsstudier och heltidsjobb. Jobbet utökades snabbt till att jag blev ansvarig för drift, underhåll och utveckling av bdåe tele- och datasystem inom hela Hydria-koncernen, där Borås Ventilation ingick.

Under våren 2000 blev jobbet allt mer krävande och jag slutade med alla fritidssysslor, jag slutade t ex helt med all politisk aktivitet som jag hade sysslat med under flera år. Allt jag gjorde var ungefär att jobba och sova, studierna stannade av helt. För att komma ur detta gick jag en dag till chefen och sa upp mig.

Hösten 2000 började jag med enbart högskolestudierna på heltid men kände mig på något vis rastlös. Jag kan inte bara syssla med en sak i taget, så jag återupptog mitt gamla intresse för radio. Runt sådär 10-års ålder satt jag oftast på taket på vårt sommarställe och lyssnade på avlägsna radiostationer och under flera år hade det känts som om detta var något jag ville ha som fritidssysselsättning. Samtidigt hade jag en gammal klasskompis som året innan hade skaffat amatörradiolicens, så jag anmälde mig till en sådan kurs också. Jag insåg dock snart att kursen var meningslös för mig, jag anmälde mig istället direkt till prov och fick i december 2000 min amatörradiosignal SM6XMK. Jag har en annan hemsida med mina amatörradioaktiviteter. Jag började också med många föreningsaktiviteter kring amatörradio och valdes in i styrelsen för Borås Radioamatörer. Nu hade jag alltså skaffat mig en fritidssysselsättning som inte var datorer, vilket gjorde det lättare att betrakta allt som hade med datorer att göra som yrke.

Våren 2002 började jag bli färdig med högskoleutbildningen och min gamla arbetsgivare hade ringt några gånger och ville träffa mig när utbildningen var färdig. Han berättade om hur han var imponerad över driftsäkerhet, användbarhet m m i det jag hade byggt upp fram till två år tidigare, men att han nu hade en hel del idéer om saker som behövde vidareutvecklas, något han inte ville använda de inhyrda konsulterna till utan min hjälp. Så blev jag anställd igen på samma ställe men med lite andra arbetsuppgifter, det var nu inte programmering eller liknande utan mer att styra flera utvecklingsprojekt där jobbet till största del utfördes av inhyrd personal, samtidigt som jag själv fick huvudansvar för drift, underhåll och utveckling av både tele- och datasystem. Utvecklingsprojekten har inte bara handlar om datorer utan har handlat mycket om industriautomation där tillverkning sker automatiskt direkt mot kundorder, priskalkyleringar i produktion, förenkling av administrativa rutiner m m.

Jag har också startat ett eget företag eftersom jag har lite svårt att låta bli programmeringen och jag får också många frågor från olika håll. Det jag gör i mitt eget företag är mestadels att underhålla gamla proram jag har skrivit, men då och då blir det även lite nyutveckling. Arbetet som ansvarig för telefonisystemen har också gett mig en hel del erfarenhet av olika televäxlar m m vilket jag också sysslar med som konsult. Med tiden har det blivit så att jag sysslar med allt från installationsjobb med nätverkskablage och telekablage till installation och driftsättning av datorer och servrar till att skriva specialprogram som kan behövas. Mitt företag LTR Data kommer du till om du klickar här.

Jag har ett annat kul gammalt foto på mej själv. Det är lite smått pinsamt kanske man kan säga... Det togs av Peter Berglund på Kielfärjan den 15 november 1996. Jag ligger och sover och blir väckt av att Peter börjar tjata om något. Jag tittar upp lite ur täcket och blir fotad och får blixten rakt i ögat. Och så är jag ju ganska trött också... Bilden finns här.

Jag är också en närmast extrem kaffedrickare,  även om det mest är mjölkpaketet som syns på den här bilden. Tre sockerbitar och lite mjölk så blir det bra! (Fotot är taget av grannen Toivo Kallas när jag bodde i studentlägenhet på Hässleholmen.)

En sån där faktaruta
Namn Enligt folkbokföringen "Nils Olof Lagerquist" men jag skriver alltid själv "Olof Lagerkvist". Min pappa och farfar har också alltid stavat med "kv".
Född 1978-05-17
Skonummer 45
Längd 186 cm
Vikt Skulle numera aldrig få för mig att väga mig. Jag skulle nog bara bli deprimerad...
Bor och arbetar
Bor ensam i en liten vindslägenhet i stadsdelen Sjöbo i Borås och arbetar med konsultuppdrag mestadels i Västsverige. Jag har tidigare bott i studentlägenhet på Hässleholmen i Borås fram till sommaren 2002 och fram till sommaren 2000 boddde jag med min mamma och pappa födda 1948 och min syster Lina, född 1983 i Brämhult i Borås.
Utbildning Naturvetenskapligt gymnasieprogram på Sven Eriksonsgymnasiet i Borås (betyg runt 14,6)
Högskoleingenjör i Datateknik, 120 p, Högskolan i Borås.
Fritid Amatörradio, diverse elektronik, deltar i diskussionsgrupper på Internet, chat på ICQ med kompisar m m.
Sommar
Jag brukar åka ut i skogen på somrarna, närmare bestämt till Knätte, en liten by 15 km nordost Ulricehamn. Där har vi ett gammalt hus utan indraget vatten å så där, men det är ganska kul ändå. Huset är byggt runt 1900. Det är långt från alla datorer m m och här kan jag syssla med amatörradio utan de störningsnivåer som är vanliga i städer idag. Huset ligger på 310 meters höjd och med fri sikt flera mil, framförallt åt väster. Huset ägs av mina föräldrar.
Tycker inte om
Fördommar och brist på respekt för andras åsikter. Om någon har en åsikt så är det den personens uppfattning av verkligheten och man kan bara övertyga någon genom att visa andra delar av verkligheten som personen kanske har missat. Detta brukar dock oftast också leda till att man själv upptäcker missade delar av verkligheten och kraftigt måste omvärdera sina egna åsikter också.
Tyckte inte om i skolan
Idrott. Jag tyckte alla idrottslärare var fascister som bara ville plåga eleverna. ;)
Politisk ideologi Tycker hellre om att diskutera politik än vilken politisk ideologi man "tillhör". Om man tillhör en viss ideologi så kan man råka ut för att andra människor med annan uppfattning av den ideologin tillskriver en en massa åsikter som man inte har, så numera undviker jag helt namn på ideologier.
Skolbetyg Gymnasiet: Ganska bra i Fysik, Kemi, Matte, Svenska. Totalt värdelöst i Historia, Biologi, Litteraturhistoria.
Högskolan: Riktigt bra i programmerings- och projektkurserna, lite sämre i mer teoretiska kurser.
Glasögon Ja... för korrigering av astigmatiskt brytningsfel (störst 5º från y-axeln, ganska bra syn nära x-axeln), samt en liten översynthet. Om nu någon är intresserad...
Lite om mina föräldrar, syskon m m
Pappa Knut-Olof Lagerkvist från Grums i Värmland, född i maj 1948, studerat i Örebro och Linköping, civ.ing. arbetar som teknisk chef för fastighetsavdelningen på Borås Lasarett. Tidigare arbetat med enegiteknik på SP i Stockholm och Borås. På den här bilden kommer han med en skottkärra ved på vårt sommarställe i Knätte.

Mamma Iréne Bergström från Hofors i Gästrikland, född i november 1948, studerat i Örebro och Linköping, egentligen folkhögskolelärare men arbetar som högstadielärare på Särlaskolan i Borås, tidigare arbetat 25 år på försäkringskassan i Linköping och Borås. På den här bilden sitter hon vid fikabordet i Knätte.

Min syster Lina Lagerkvist, född i juni 1983, tänker bli ingenjör i medicinsk teknik och läser på Universitetet i Linköping.  På den här bilden ser hon ut att somna vilken sekund somhelst, fast jag tror hon tittar på någonting... Den bilden är också från Knätte.

(Själv satt jag på andra sidan bordet och tankade ner bilderna i datorn, när pappa tog kameran och fotade mig också.)


Du är nummer (räknare) som hittat hit sedan 1998-09-25.


<< --- TILLBAKA TILL OLOF LAGERKVISTS HUVUDSIDA --- <<