Karin Boye, Kallocain

av Olof Lagerkvist

Jag ska prata om boken "Kallocain" som är skriven av Karin Boye. Karin Boye började skriva dikter och ungdomslyrik redan som liten, och hon utbildade sej till folkskollärare.

Boken Kallocain handlar om en stat med förtryckta människor som bara finns och arbetar åt Staten. Staten är inte till för människorna utan människorna är till för Staten. Dom förklarar det med att jämföra med en stor levande organism, t ex en människa. Vi är inte till för våra celler, utan cellerna är till för att bygga upp oss. Vi kan offra en eller flera celler för att vi ska få det bättre. På samma sätt ska alltså Staten vara uppbyggd av små obetydliga människor. Om man tycker annorlunda kallas man "individualist" och det är brottsligt.

Samhället som beskrivs i boken påminner mycket om samhället som beskrivs i George Orwells "1984". Skillnaden är att i Kallocain finns ingen "Storebror". Alla försöker på grund av sin övertygelse med egna initiativ tjäna Staten så mycket som möjligt.

Huvudpersonen heter Leo Kall. Han är kemist. I början av boken uppfinner han drogen kallocain som gör att den påverkade bara kan tala sanning. När han i fortsättningen är med om att förhöra åsiktsbrottslingar med hjälp av kallocainet får han reda på saker som totalt splittrar hans tankar om samhället och Staten. Hans gamla misstankar om att hans fru är kär i hans chef kommer till baka mer och mer. Han tycker att hans chef är väldigt mystisk och inte alltid ser till Statens bästa. Han anmäler honom därför till åsiktspolisen.

Han lyckas också smuggla med sej lite kallocain från laboratoriet. Med det undersöker han sin fru. Han får då nya insikter om samhället, Staten, människorna och civilisationen och försöker rädda sin chef från att bli avrättad.

Jag tycker att den här boken och liknande (t ex George Orwells "1984") bör läsas av alla. Dom ger en varning för vad samhällen kan utvecklas till.Andra skolarbeten